Amelia 0 Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 CHRUST, CZYLI FAWORKI - składniki: 250 g mąki pszennej 3 żółtka 1 czubata łyżka masła 1/4 szklanki śmietany 22 proc. kieliszek spirytusu szczypta soli cukier puder i cukier waniliowy do posypania olej do głębokiego smażenia CHRUST, CZYLI FAWORKI - sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków Źródło Przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolcia 786 Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 wyglądają smacznie :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[*] Matko Dymacz 0 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Chyba sobie je zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuwunio 10 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Ja nigdy za bardzo nie przepadałam za faworkami, wolę coś bardziej słodkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[O]rbi[T]ek 0 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Ja uwielbiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi