Jump to content

faworki


Amelia

Recommended Posts

Dodany obrazek

 

CHRUST, CZYLI FAWORKI - składniki:

250 g mąki pszennej

3 żółtka

1 czubata łyżka masła

1/4 szklanki śmietany 22 proc.

kieliszek spirytusu

szczypta soli

cukier puder i cukier waniliowy do posypania

olej do głębokiego smażenia

 

CHRUST, CZYLI FAWORKI - sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków

 

Źródło Przepisu :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy