s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Ciasto Składniki : -1 szklanka mąki -1 szklanka wody -1/2 kostki margaryny -5 jajek -2 łyżki oleju(karpatka wtedy nie przywiera do blachy) -1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia,do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć.Po ostygnięciu ciasta,dodać jajka i olej i znowu utrzeć.Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blatach do pieczenia jednakowej wielkości.Karpatka,a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok.20 minut w temperaturze 170 stopni. Krem Składniki: -0,5l mleka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 kostka masła -1 cukier waniliowy -żółtko jajka Sposób przygotowania : W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko.Następnie dodać obie mąki.Dokładnie wymieszać,aby nie powstały grudki.Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym.Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka,w ten sposób powstanie budyń.Gdy budyń się ugotuje,zdjąć z ognia,ostudzić.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budy.Całość można zmiksować na szybkich obrotach.I krem do karpatki jest gotowy.Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem,wstawić do lodówki,aby się schłodziło a przed podaniem można posypać cukrem pudrem Specjalnie dla @ :guma: :guma: Powodzenia i Smacznego :D :banan: Edytowane 21 Października 2016 przez Wercia. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaveli. 2 153 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Karpatka :wub: Najlepsze ciasto ever :v Dzięki Weruś na pewno skorzystam być może nawet w ten weekend :giggle: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyńka 2 434 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Karpatka bardzo spoko, ale dla mnie za słodka :x Jednak już wiem co oprócz pierogów mi przygotujesz :wub: Plusik, miśka! 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aver 1 488 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Już wiem o co mame poprosze :D 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shino 1 881 Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Świetna recenzja, poczęstuj mnie nią koniecznie kiedyś! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Świetna recenzja, poczęstuj mnie nią koniecznie kiedyś! Pewnie :D Przy kawce zjesz i ocenisz :D 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi