Skocz do zawartości

Przepis na domową karpatkę.


s t a r g i r l

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto

 

Składniki :

-1 szklanka mąki

-1 szklanka wody

-1/2 kostki margaryny 

-5 jajek

-2 łyżki oleju(karpatka wtedy nie przywiera do blachy)

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania :

Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia,do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć.Po ostygnięciu ciasta,dodać jajka i olej i znowu utrzeć.Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blatach do pieczenia jednakowej wielkości.Karpatka,a właściwie ciasto na karpatkę powinno się piec ok.20 minut w temperaturze 170 stopni.

 

 

Krem 

 

Składniki:

-0,5l mleka

-2 łyżki mąki ziemniaczanej 

-2 łyżki mąki pszennej 

-1 szklanka cukru

-1 kostka masła 

-1 cukier waniliowy 

-żółtko jajka 

 

 

Sposób przygotowania : 

W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko.Następnie dodać obie mąki.Dokładnie wymieszać,aby nie powstały grudki.Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym.Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka,w ten sposób powstanie budyń.Gdy budyń się ugotuje,zdjąć z ognia,ostudzić.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budy.Całość można zmiksować na szybkich obrotach.I krem do karpatki jest gotowy.Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem,wstawić do lodówki,aby się schłodziło a przed podaniem można posypać cukrem pudrem 

 

Specjalnie dla @  :guma:  :guma: 

 

Powodzenia i Smacznego  :D  :banan: 

Edytowane przez Wercia.
  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności