Skocz do zawartości

[Ankieta] Bitwa Amelia:** vS PFK.


pfk.

Kto ma lepszy deser waszyym zdaniem.?  

9 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Kto ma lepszy deser waszyym zdaniem.?

    • PFK.
      2
    • Amelia:**
      7


Rekomendowane odpowiedzi

Nick przeciwnika:Amelia:**

 

Temat:Desery

 

Termin oddania przepisu:Do jutra 18:00

 

 

*Amelio mysle ze przyjmiesz moia bitwe przeciwko tobie;).

 

Moj przepis raczej mojej mamy xd.:

 

 

"Budyniowe babeczki z owocami"

 

Składniki:

 

mleko 400 ml

cukier 13 g

jagody

truskawki

budyń 40 g

maliny

brzoskwinie

 

 

Fenomenalny, prościutki i ekspresowy deser, który zachwyci niespodziewanych gości! :) .

Budyniowe babeczki z owocami

Na 3 małe babeczki (potrzebne foremki do babeczek lub na galaretkę)* 1 opakowanie budyniu o ulubionym smaku* 400 ml mleka* 1 łyżka cukru (opcjonalnie)* owoce: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie.

 

Owoce umyć. Połowę z nich zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodając około 1 łyżkę cukru (opcjonalnie).

 

Budyń rozrobić i ugotować według przepisu na opakowaniu, lecz na 400 ml mleka (nie na 500 ml, jak pewnie będzie w przepisie). Foremki na babeczki wypłukać w zimnej wodzie i przelać do nich gorący jeszcze budyń. Następnie umieścić foremki w garnku wypełnionym zimną wodą do wysokości około 1/3 foremek. Niech budyń przystygnie (około 15 minut).

 

Foremki umieszczać na talerzykach do góry dnem i lekko stukając, wydostać z nich budyniowe babeczki. Oblać je zmiksowanymi owocami i udekorować pozostałymi, całymi owocami. Jeśli podamy je od razu, w środku będą jeszcze nie do końca ścięte, mięciutkie, prawie półpłynne. Jeśli przetrzymamy je w lodówce, zetną się bardziej.

 

 

Polecam;).

Pozdrawia PFK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok, przyjmuję bitwę. poszukam jakiegoś fajnego przepisu i też edytuje post :)

 

Dodany obrazek

 

DOMOWE EKLERKI - składniki:

 

Ciasto na eklerki:

1 i 1/2 szklanki mąki

6 jajek

12-13 dag masła

 

Krem:

 

1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki

ok. 3/4 szklanki cukru pudru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Do dekoracji:

 

3/4 tabliczki (75 g) czekolady

 

DOMOWE EKLERKI - sposób przygotowania:

 

Do rondelka wlać ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać masło, szczyptę soli i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi. Następnie, ciągle mieszając, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie ucierać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, wystudzić, ucierając. Następnie, nadal ucierając, wbić w ciasto - po jednym - jajka. Gładkie ciasto przekładać porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskać na wyścieloną pergaminem blachę nieduże podłużne ciastka. Upiec je na jasnozłoty kolor (ok. 25 min) w gorącym (200°C) piekarniku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciastka w środku na 15 min. Całkiem wystudzone przekroić wzdłuż na pół. W jednym rzędzie na pergaminie ułożyć dolne połówki, w drugim górne. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko posmarować nią jasnozłotą skórkę górnych połówek eklerek. Kremówkę starannie ubić, pod koniec dosypać cukier puder i cukier z wanilią. Rozłożyć śmietanową pianę na dolnych połówkach eklerek, ostrożnie przykryć górnymi. W sezonie można na śmietanie położyć parę owoców jagodowych. Eklerki podawać lekko schłodzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności