Kukson 40 Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Czas przygotowania: 20 minut Porcja na 1 osobę SKŁADNIKI: 1/4 piersi z kurczaka 1-2 pieczarek 100-150ml mleczka kokosowego 100ml jasnego bulionu z kurczaka 2 plasterki obranego i cienko pokrojonego galangal'u (tajski imbir) 1 łodyga trawy cytrynowej 2-3 papryczki chilli 3 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki OPCJONALNIE: 3 liście kaffir'u SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry a chilli siekamy . 2. Bulion wlewamy do rondelka i wrzucamy do niego kurczaka, pieczarki, rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej, galangal i opcjonalnie 3 liście kaffir'u. 3. Gotujemy na małym ogniu do puki aż kurczak się nie ugotuje. 4. Gdy nasz kurczak będzie już ugotowany wyciągamy z rondelka trawę cytrynową i dodajemy nasze mleczko kokosowe. 5. Doprowadzamy zupę wrzenia i gotujemy przez niecała minute około 30s. Później zmniejszamy ogień. 6. Na koniec dodajemy posiekane chilli, sos rybny i sok z cytryny lub limonki i mieszamy zupę dokładnie. 7. Przy podawaniu możemy dodać trochę natki pietruszki do dekoracji. NOTATKA: (BULION MA NIE ZAWIERAĆ MARCHWI, PONIEWAŻ ONA SPRAWIA, ŻE BULION JEST CIEMNY) 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 O kurczaczki! Czekam na zaproszenie na zupkę! Plusik oczywiście za udzielanie się w dziale, bo mało osób się tutaj udziela:( Czekam na więcej przepisów! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukson 40 Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Trzeba jakoś rozbujać imprezę bo ostatnio same derski tylko tutaj widoczne są a tak być nie może 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.