Kukson 40 Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 Czas przygotowania: 20 minut Porcja na 1 osobę SKŁADNIKI: 1/4 piersi z kurczaka 1-2 pieczarek 100-150ml mleczka kokosowego 100ml jasnego bulionu z kurczaka 2 plasterki obranego i cienko pokrojonego galangal'u (tajski imbir) 1 łodyga trawy cytrynowej 2-3 papryczki chilli 3 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżki stołowe soku z cytryny/limonki OPCJONALNIE: 3 liście kaffir'u SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry a chilli siekamy . 2. Bulion wlewamy do rondelka i wrzucamy do niego kurczaka, pieczarki, rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej, galangal i opcjonalnie 3 liście kaffir'u. 3. Gotujemy na małym ogniu do puki aż kurczak się nie ugotuje. 4. Gdy nasz kurczak będzie już ugotowany wyciągamy z rondelka trawę cytrynową i dodajemy nasze mleczko kokosowe. 5. Doprowadzamy zupę wrzenia i gotujemy przez niecała minute około 30s. Później zmniejszamy ogień. 6. Na koniec dodajemy posiekane chilli, sos rybny i sok z cytryny lub limonki i mieszamy zupę dokładnie. 7. Przy podawaniu możemy dodać trochę natki pietruszki do dekoracji. NOTATKA: (BULION MA NIE ZAWIERAĆ MARCHWI, PONIEWAŻ ONA SPRAWIA, ŻE BULION JEST CIEMNY) 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
s t a r g i r l 3,949 Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 O kurczaczki! Czekam na zaproszenie na zupkę! Plusik oczywiście za udzielanie się w dziale, bo mało osób się tutaj udziela:( Czekam na więcej przepisów! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kukson 40 Posted October 4, 2017 Author Share Posted October 4, 2017 Trzeba jakoś rozbujać imprezę bo ostatnio same derski tylko tutaj widoczne są a tak być nie może 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr8172 0 Posted February 23 Share Posted February 23 Na pewno przetestuje ten przepis! Uwielbiam kuchnie tajską, wyjazd do Tajlandii był jednym z moich najlepszych przeżyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts