Jump to content

Recenzja Serialu: Czas Honoru

Tim0rE

Recommended Posts

Czas Honoru

Premiera:  07.09.2008

Gatunek: Wojenny, Historyczny

Liczba Sezonów: Siedem

Reżyseria: Michał Kwieciński, Michał Rosa, Wojciech Wójcik, Grzegorz Kuczeriszka, Michał Rogalski, Waldemar Krzystek, Katarzyna Klimkiewicz.

Scenariusz: Jarosław Sokół, Ewa Wencel.

Główni bohaterowie:

1. Jan Wieczorkowski jako: Władek Konarski

2. Antoni Pawlicki jako: Janek Markiewicz

3. Jakub Wesołowski jako: Michał Konarski

4. Maciej Zakościelny jako: Bronek Woyciechowski

502378_1.3.jpg.9c2055849aad1519586214e6ca878760.jpg

Opis Serialu:

Losy grupy młodych polskich oficerów - tzw. "cichociemnych" skoczków - zrzuconych na teren okupowanej Polski w czasie II wojny światowej.

http://www.filmweb.pl/serial/Czas+honoru-2008-470293

Moja ocena:

Serial Historyczny, ale czy tak naprawdę tylko historyczny? Cóż, według mnie, nie do końca. Serial głównie opiera się na życiu prywatnym głównych bohaterów serialu w czasie II wojny światowej oraz krótko po jej zakończeniu. Na początku serialu można zauważyć, że nasi bohaterowie mają zakaz kontaktowania się z bliskimi, mimo tego oni w dość krótkim czasie ten rozkaz ignorują, dzięki temu "zabiegowi" możemy zauważyć dwie, według mnie bardzo fajnie zalety tego serialu. Pierwszym jest poznanie coraz to więcej bohaterów i nadanie serialowi "wielowątkowości", drugą natomiast zaletą jest ukazanie siła emocji, która nam pokazuje, że Czas honoru nie jest typowym serialem historycznym a bardziej twórczością sensacyjną "zamocowaną" w życiu codziennym II wojny światowej. W serialu do pochwalenia są jeszcze, usadzone w trakcie odcinków zdjęcia archiwalne i fragmenty kroniki z tamtejszej Warszawy. Dzięki temu można nawet się wczuć się w te czasy. Według mnie, serial jest jak najbardziej godny polecenia.

czas-honoru-sezon-6-w-iext36411006.jpg.94fb133050c1a2eaab3871c17f4b3613.jpg

• Like 3