Medve 497 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Reżyseria: Dmitriy Meskhiev Scenariusz: Ilya Avramenko, Evgeniy Ayzikovich, Igor Ugolnikov Gatunek: Dramat, wojenny, akcja Produkcja: Rosja premiera: 20 lutego 2015 OBSADA Mariya Aronova Marat Baszarow Maria Kozhevnikova Valeriya Shkirando Mariya Antonova OPIS FILMU Wiosna 1917 roku. Rewolucja lutowa zmieniła życie w Rosji i wpłynęła na przebieg "Wielkiej wojny", car zrzekł się tronu. W okopach, gdzie boje z Niemcami trwają już kilka lat, na całego swoją propagandę uprawiają bolszewicy. Wzywają do zawarcia pokoju z wrogiem. Oficerowie Rosyjscy faktycznie nie mogą o niczym decydować bez zgody komitetów żołnierskich. Armia znajduje się na skraju ostatecznego rozkładu. Aby podnieść ducha bojowego na rozkaz rządu tymczasowego zostaje utworzony kobiecy Batalion Śmierci. Swoją służbą Batalion daje przykład męstwa i opanowania, budzi ducha walki wśród żołnierzy i udowadnia, że każda kobieta jest godna tytułu żołnierza armii Rosyjskiej. Opis dystrybutora MOJA OPINIA Wśród setek filmów o wojnie nakręconych zarówno w czasach radzieckich, jak i rosyjskich nie brakowało takich, które podkreślały rolę kobiece w tym konflikcie. Scenariusz "Batalionu" w wielu momentach jest dość sztampowy i można znaleźć w nim wiele schematów. Najpierw obserwujemy proces rekrutacji, a potem szkolenie Rosyjskich ochotniczek, a na koniec twarde lądowanie na froncie. Przez większość filmu zadawałem sobie pytanie: Ciekawe jak dziewczyny sobie z tym poradzą? Jest oczywiście różnie jedne "pękają" a inne walecznie docierają do końca. To co najciekawsze, dzieje się w drugiej części filmu, kiedy Dmitrij Mieschijew przenosi akcję na front. Wtedy w starciach z Niemcami, a zdarza się, że i w wyniku wrogich podstępów giną kolejne żołnierki. W dziele Mieschijewa jest kilka scen, które mi na długi czas zapadły w pamięć. Jak chociażby ta, kiedy Boczkariowa spotyka na froncie męża, a on przywołuje ją do "porządku". W filmie świetnie wypada też Batalistyka. Walka na Bagnety, szturmowanie okopów Niemieckich, obrona we własnych przed atakiem wroga - to wszystko potrafi przyprawić o szybsze bicie serca oraz o wylaniu kilku łez. Ocena 7/10 Edytowane 17 Marca 2019 przez Medve Poprawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi