Skocz do zawartości

"Nowa" zabawa

GryTrean

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Zapewne wszyscy znacie zabawę, która aktualnie prowadzona jest w formie eventu - Mafia. Sugerowałbym jednak zmianę tego konceptu - już śpieszę z tłumaczeniem.

Mafia to bardzo (przynajmniej moim zdaniem) ciekawa zabawa, która praktycznie za każdym razem wygląda inaczej. Istnieją osobne gry, które to udowadniają, gdzie osoby spędzają nawet kilka godzin dziennie grając w nią - przykład takiej gry to Town of Salem. Stąd wpadłem na pomysł wprowadzenia Mafii na serwerze nie jako eventu, który prowadzony jest praktycznie tylko przez osoby z administracji (i bardzo sporadycznie), a jako zabawy, która może normalnie być włączona z menu prowadzącego - tak jak chowany, HS Day itd. Zanim powiecie, że może się przez to szybko znudzić - weźcie pod uwagę to jak monotonne są zabawy tj chowany, ganiany, HS Day, Killday itd. Za każdym razem de facto robimy to samo - Mafia taka nie jest. Możemy za każdym razem dostać inną rolę, możemy zagrać to w inny sposób. Jedynym problemem (tak mi się wydaje) tej zabawy jest to, że jest ona skomplikowana dla nowych graczy. Stąd chciałbym wprowadzić to w taki sposób, aby była prowadzona w jak najłatwiejszy sposób (łatwe, nieskomplikowane klasy/role, których opis zobaczymy w przejrzysty sposób).

Teraz pojawia się pytanie - czy jest to wykonalne? Tak, nawet bardzo. Ba! Sam mogę to wykonać, bo pluginy do CSa jakiś czas już piszę. Chciałbym, aby zabawa była zautomatyzowana, bo pomimo tego że popieram Karola w tym, że głównie powinna liczyć się kreatywność CT'ków - tutaj pojawiają się elementy, które moim zdaniem jedynie przeszkadzają w zabawie, jeśli ma ona być prowadzona jedynie przez CT (a już w szczególności takiego CT, gdzie nie ma admina). 

Po pierwsze, o wiele łatwiej będzie zrobić rzeczy tj. chat dla Mafii i chat dla martwych, które mogą się przydać (to pierwsze dla koordynacji, to drugie pozwoli wprowadzić nowe role). Można też będzie tutaj wykorzystać menu do głosowania na: osobę która ma zginąć, osobę którą mafia ma zaatakować (tylko dla mafii, w nocy), jak i dla używania umiejętności innych ról.

Moim zdaniem wprowadzenie tego typu zabawy jako zabawy całodziennej wprowadziłoby coś "nowego" na serwer, bo aktualnie nie ma wielu zabaw, w które terroryści (lub antyterroryści) chętnie chcą się bawić, a i chciałbym zauważyć, że mafia to zabawa w której udział będą mogli wziąć obie drużyny, a nagrodą nie będzie życzenie, tylko respekt (podobnie jak na chowanym, gdy przeżyje więcej niż jedna osoba).

Dajcie znać co uważacie! :)

• Like 4

Powiem tak, jako zabawę normalnie co każdy dzień, tego nie wprowadzę, ale jeśli jesteś chętny zrobienia taki plugin na eventy, gdzie będzie mi łatwiej prowadzić tego typu eventy (nawet admini będą mogli) i będzie to możliwe tylko dla tych flag, to jestem jak najbardziej za, ułatwiłoby to robotę ;) 

18 minut temu, SnuFFy napisał:

Powiem tak, jako zabawę normalnie co każdy dzień, tego nie wprowadzę, ale jeśli jesteś chętny zrobienia taki plugin na eventy, gdzie będzie mi łatwiej prowadzić tego typu eventy (nawet admini będą mogli) i będzie to możliwe tylko dla tych flag, to jestem jak najbardziej za, ułatwiłoby to robotę ;) 

Czemu nie jako zwykłą zabawę, jeśli mogę zapytać? Moim zdaniem ciekawe byłoby właśnie to, aby każdy prowadzący mógłby coś takiego zrobić. Co prawda faktem jest, że jest to aktualnie swojego rodzaju event, który jest dość wyczekiwany, ale na taki event równie dobrze wymyślić można coś innego (Ba! takie eventy już były), a  wprowadziłoby to coś nowego na serwer i zamieniłoby odwieczne zabawy tj. chowany.

2 minuty temu, SnuFFy napisał:

Dobra, ale weź pod uwagę to, ile jest ogarniętych graczy, a ile jest tam dzieci, które tego nie zrozumieją

Dlatego postaramy się to zrobić tak, aby było to jak najłatwiejsze do zrozumienia - dodamy opisy, które będą przejrzyste i zrozumiałe, jak nie damy rady zrobić już nic - usuniemy lub zostawimy tylko dla adminów tak jak mówisz. Moim zdaniem byłoby fajnie dodać coś nowego do menu zabaw, bo aktualnie grane są tylko nieliczne

Według mnie bardzo ciekawy pomysł i w sumie popieram jeżeli też sam chciałbyś zrobić plugin dodatkowy plus za to. Faktem jest że lduzie mogą nie ogarnąc (Juz paydaya potrafia nie ogarnać) ale przecież jeżeli bendzie negatywny odbiór tego można usunąć wtedy z zabaw możliwych do dania przez prowadzącego i sprowadzić to do narzędzia dla admina.

Ja jestem za tym aby od razu było to dostępne tylko dla administracji. Nieważne w jak bardzo łatwy sposób się to skonstruuje i wytłumaczy graczom, większość i tak tego nie ogarnie i na początku może być chaos.

Najpierw można zrobić tak ze tylko admini mają dostęp do tej zabawy i się zobaczy jak zabawa się przyjmie na tym serwerze. Potem jak większość będzie wiedziała co  i jak wtedy może to być zabawa normalna do wybierania.

• Like 1

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności