Huczin 301 Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) JOKER Gatunek: Thriller psychologiczny Premiera: 4 października 2019 (Polska) 31 sierpnia 2019 (świat) Reżyseria: Todd Phillips Scenariusz: Todd Phillips, Scott Silver OBSADA Joaquin Phoenix jako Arthur Fleck / Joker Robert De Niro jako Murray Franklin Frances Conroy jako Penny Fleck Opis filmu Trzymająca w ciągłym napięciu historia jednego z cieszących się najgorszą sławą super przestępców uniwersum DC — Jokera. Przedstawiony przez Phillipsa obraz śledzi losy kultowego czarnego charakteru, człowieka zepchniętego na margines. To nie tylko kontrowersyjne studium postaci, ale także opowieść ku przestrodze w szerszym kontekście. Recenzja "Normalny wśród szaleńców" Po obejrzeniu pierwszego zwiastuna, najnowszego w tej chwili dzieła od DC, wiedziałem, że szykuje się dobry (PIERWSZY) film o losach największego psychopatycznego złoczyńcy w dziejach, słynnego Jokera. Po premierze w filmu w Wenecji, moje oczekiwania sięgnęły zenitu, ponieważ zapowiadał się największy hit w historii filmów o bohaterach komiksowych! I właśnie po wyjściu z sali kinowej mogę powiedzieć jedno - Nie zawiodłem się. Thriller psychologiczny opowiada historię Artura Flecka, niespełnionego komika, który wyznaczył sobie za zadanie rozweselać ludzi, jednak ten zderzył się z szarą rzeczywistością i okrutnym społeczeństwem, które zmieniły go w psychopatycznego mordercę. Wciągu dnia pracuje jako klaun, poniżany i bity przez przechodniów. Wieczorami opiekuje się swoją schorowaną matką i razem oglądają talk show, prowadzone przez Murray Franklina (Robert De Niro), w którym Artur bardzo marzy wystąpić jako komik. Jednak w tym wszystkim przeszkadzają mu jego choroba neurologiczna, kiepskie poczucie humoru oraz przede wszystkim brutalność mieszkańców Gotham City. Pierwsze co należy zrobić, to pochwalić niesamowitą grę aktorską Joaquina Phoenixa, którego interpretacja postaci tytułowego Jokera sprawia, że oglądamy z zaangażowaniem i przejęci losami naszego głównego bohatera. Aktor nie miał łatwego zadania, ponieważ musiał dorównać poprzednim świetnym aktorom, wcielających się w złoczyńcę z makijażem, takim jak Heath Ledger lub Jack Nicholson. Artur jest przedstawiony jako człowiek mieszkającym w nędznym mieszkaniu, klepiącym biedę, taka jak większość mieszkańców miasta. Kamera się z nim nie rozstaje ani na chwilę. Śledzimy każdy jego krok i słyszymy jego każdy śmiech, który jest niepokojącą mieszanką ukrytej rozpaczy jak i rozwijającego się szaleństwa. Świetnie przedstawiona postać jak i przemyślanie napisany scenariusz, sprawiają, że Artur jest postacią, z którą się zżyjemy, której współczujemy oraz odrobinę się lękamy. Niepokojący jest nie tylko tragizm głównego bohatera, ale również szaleństwo, które ogarnia społeczeństwo. Miasto Gotham tonie we własnych śmieciach, a pomiędzy bogatszymi (jak Thomas Wayne), a biedniejszymi (jak Artur Fleck) narastają napięcia społeczne i dochodzi do zamieszek na ulicach. Realność przedstawionego Gotham i jego sytuacji sprawiają, że identyczne wydarzenia mogłyby mieć miejsce w każdym mieście na naszym świecie. Przestrogę w tym zawartą widać niezwykle wyraźnie i na pewno większość z Was wyjdzie z kina w milczeniu, z głową pełną przemyśleń na temat społeczeństwa, żyjącej w nim jednostki oraz o skutkach ich wzajemnego oddziaływaniu na siebie. Podsumowując, film Todda Phillipsa to świetnie opowiedziania historia od A do Z, którą z przejęciem śledzimy. Autentyczne, angażujące i najlepsze dzieło filmowe jakie widziałem z ostatniej dekady. Film polecam każdemu, kto lubi poważne kino, dzieła DC oraz jara się samą postacią Psychola w masce. ,,Uśmiechaj się i nadrabiaj miną" ,,Oby moja śmierć była więcej warta niż całe moje życie" ,,Kiedyś myślałem, że moje życie to tragedia. Dziś widzę, że to komedia." Dzięki za przeczytanie moich wypocin! A teraz żegnam Was i pozdrawiam! Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Huczin Drobne poprawki 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnuFFy 1 119 Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Dzieki wielkie Huczinek, mialem zamiar pojsc ale nie wiedzialem, czy dorowna to batmanowskiemu Jokerowi, granego przez ŚP wiadomo kogo. Jak ty polecasz to znaczy, ze cos musi byc na rzeczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzeregowiecPL 2 439 Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Jak dla mnie, to film pozamiatał, a gra aktorska Joaquina to mistrzostwo. Perfekcyjnie oddał tragedię postaci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi