Amelia 0 Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Stefanka - składniki: CIASTO: sztuczny miód - 15 dag (3 łyżki) cukier - 1/2 szklanki jajka - 2 sztuki margaryna - 1/2 kostki mąka - 1/2 kg soda oczyszczona - 2 łyżeczki MASA: masło - 1 kostka mleko - 1/2 litra kasza manna - 4 5 łyżki cukier - 1/2 szklanki POLEWA: masło lub margaryna - 1/4 kostki woda - 1 łyżka cukier puder - 4 łyżki kakao - 4 łyżki PONADTO: powidła Stefanka - sposób przygotowania: CIASTO: Ubić cukier z jajkami. Zagnieść wszystkie składniki. Podzielić na trzy części. Rozwałkować placki. Piec oddzielnie, na pergaminie. MASA: Ugotować kaszę mannę z cukrem i mlekiem. Utrzeć/zmiksować z masłem. POLEWA: Wszystko razem lekko zagotować. POTEM: Na pierwszym placku ciasta rozsmarować masę. Położyć drugi placek. Rozsmarować powidła. Nałożyć trzeci placek. Polać polewą. Przed podaniem ciasto powinno stać 2 dni. Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17590225/stefanka/p/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Oppa Miodzia Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Mmm, chyba sobie zrobię, dziękuje za przepis Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwunio 10 Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Jadłam już kiedyś coś chyba podobnego i było pyszne POLECAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolcia 786 Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 moja mama takie robi , jest bardzo pyszne Link to comment Share on other sites More sharing options...
[O]rbi[T]ek 0 Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Wygląda smacznie. Kiedyś na pewno zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts