Jump to content

Stefanka


Amelia
 Share

Recommended Posts

Dodany obrazek

 

Stefanka - składniki:

CIASTO:

sztuczny miód - 15 dag (3 łyżki)

cukier - 1/2 szklanki

jajka - 2 sztuki

margaryna - 1/2 kostki

mąka - 1/2 kg

soda oczyszczona - 2 łyżeczki

 

MASA:

masło - 1 kostka

mleko - 1/2 litra

kasza manna - 4

5 łyżki

cukier - 1/2 szklanki

 

POLEWA:

masło lub margaryna - 1/4 kostki

woda - 1 łyżka

cukier puder - 4 łyżki

kakao - 4 łyżki

 

PONADTO:

powidła

 

Stefanka - sposób przygotowania:

CIASTO:

Ubić cukier z jajkami. Zagnieść wszystkie składniki. Podzielić na trzy części. Rozwałkować placki. Piec oddzielnie, na pergaminie.

 

MASA:

Ugotować kaszę mannę z cukrem i mlekiem. Utrzeć/zmiksować z masłem.

POLEWA:

Wszystko razem lekko zagotować.

 

POTEM:

Na pierwszym placku ciasta rozsmarować masę. Położyć drugi placek. Rozsmarować powidła. Nałożyć trzeci placek. Polać polewą.

Przed podaniem ciasto powinno stać 2 dni.

 

Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17590225/stefanka/p/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy