ZiOmBaL 0 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 ROLADA TRUSKAWKOWA Przepis: 4 jaja, 20 dag mąki tortowej, 20 dag cukru, 3 łyżki zimnej wody, otarta skórka z cytryny. Do przełożenia: pół kostki masła, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, łyżka soku z cytrny, 1/2 kg truskawek.Opis: Jaja ubić z cukrem na patrze, a gdy masa zgęstnieje odstawić z ognia i ubijać do ostygniecia. Wsypać mąkę, dodać wodę i otartą na tarce skórkę z cytryny. Całość wymieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować dokładnie masłem i posypać lekko mąką. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni ceniutką 1/2 cm warstwą i upiec w średnio gorącym piekarniku. Przygotować czystą ścierkę, na którą po upieczeniu wyłożyć ciasto. Zdjąć papier i od razu ciasto przykryć ściereczką. W czasie pieczenie ciasta przyrządzić masę. Rozpuścić masło, dodać cukier, wanilię i sok z cytryny. Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze letnie, rozwinąć i zdjąć ścierkę z ciasta, posmarować masą i posypać pokrojonymi i umytymi truskawkami. Zawinąć posypać cukrem pudrem, wanilią i schłodzić. Genowefa Wielkopolan, LegnicaZapraszam do oceniania, zdjęć nie mam, ponieważ przepis mam z książki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolcia 786 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 mmm kocham truskawki świetny przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuwunio 10 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Bardziej letni przepis, lepiej z świeżymi truskawkami, niż tymi zamrożonymi. Ale przepis dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[O]rbi[T]ek 0 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Też wole świeże truskawki. Przepis nie jest zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bay! 0 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Aż mi ślinka cieknie :DJa tam najlepiej gotuje yyy...tosty ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiOmBaL 0 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Bay! Haha, tosty noo to ja też potrafię :-P.. Jutro napisze jakieś new przepisy tylko coś ciekawego znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Skrillex Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Do rolady, wgl do deserów nie daje się mrożonych truskawek. Za dużo wody i nie ten smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..:GramBezButow:.. 0 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 sn0wy`, Ależ ty ostra jesteś dla każdego mhh... ^.^ co do tematu, ciekawy ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi