ZiOmBaL 0 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 ROLADA TRUSKAWKOWA Przepis: 4 jaja, 20 dag mąki tortowej, 20 dag cukru, 3 łyżki zimnej wody, otarta skórka z cytryny. Do przełożenia: pół kostki masła, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, łyżka soku z cytrny, 1/2 kg truskawek.Opis: Jaja ubić z cukrem na patrze, a gdy masa zgęstnieje odstawić z ognia i ubijać do ostygniecia. Wsypać mąkę, dodać wodę i otartą na tarce skórkę z cytryny. Całość wymieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować dokładnie masłem i posypać lekko mąką. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni ceniutką 1/2 cm warstwą i upiec w średnio gorącym piekarniku. Przygotować czystą ścierkę, na którą po upieczeniu wyłożyć ciasto. Zdjąć papier i od razu ciasto przykryć ściereczką. W czasie pieczenie ciasta przyrządzić masę. Rozpuścić masło, dodać cukier, wanilię i sok z cytryny. Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze letnie, rozwinąć i zdjąć ścierkę z ciasta, posmarować masą i posypać pokrojonymi i umytymi truskawkami. Zawinąć posypać cukrem pudrem, wanilią i schłodzić. Genowefa Wielkopolan, LegnicaZapraszam do oceniania, zdjęć nie mam, ponieważ przepis mam z książki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolcia 786 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 mmm kocham truskawki świetny przepis Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwunio 10 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 Bardziej letni przepis, lepiej z świeżymi truskawkami, niż tymi zamrożonymi. Ale przepis dobry Link to comment Share on other sites More sharing options...
[O]rbi[T]ek 0 Posted December 5, 2012 Share Posted December 5, 2012 Też wole świeże truskawki. Przepis nie jest zły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bay! 0 Posted December 5, 2012 Share Posted December 5, 2012 Aż mi ślinka cieknie :DJa tam najlepiej gotuje yyy...tosty ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZiOmBaL 0 Posted December 5, 2012 Author Share Posted December 5, 2012 Bay! Haha, tosty noo to ja też potrafię :-P.. Jutro napisze jakieś new przepisy tylko coś ciekawego znajdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Skrillex Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 Do rolady, wgl do deserów nie daje się mrożonych truskawek. Za dużo wody i nie ten smak Link to comment Share on other sites More sharing options...
..:GramBezButow:.. 0 Posted December 6, 2012 Share Posted December 6, 2012 sn0wy`, Ależ ty ostra jesteś dla każdego mhh... ^.^ co do tematu, ciekawy ciekawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts