Skocz do zawartości

Rolada Truskawkowa.


ZiOmBaL

Rekomendowane odpowiedzi

ROLADA TRUSKAWKOWA

Przepis:

4 jaja, 20 dag mąki tortowej, 20 dag cukru, 3 łyżki zimnej wody, otarta skórka z cytryny.
Do przełożenia: pół kostki masła, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, łyżka soku z cytrny, 1/2 kg truskawek.

Opis:

Jaja ubić z cukrem na patrze, a gdy masa zgęstnieje odstawić z ognia i ubijać do ostygniecia. Wsypać mąkę, dodać wodę i otartą na tarce skórkę z cytryny. Całość wymieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować dokładnie masłem i posypać lekko mąką. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni ceniutką 1/2 cm warstwą i upiec w średnio gorącym piekarniku. Przygotować czystą ścierkę, na którą po upieczeniu wyłożyć ciasto. Zdjąć papier i od razu ciasto przykryć ściereczką. W czasie pieczenie ciasta przyrządzić masę.
Rozpuścić masło, dodać cukier, wanilię i sok z cytryny. Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze letnie, rozwinąć i zdjąć ścierkę z ciasta, posmarować masą i posypać pokrojonymi i umytymi truskawkami. Zawinąć posypać cukrem pudrem, wanilią i schłodzić.
Genowefa Wielkopolan, Legnica

Zapraszam do oceniania, zdjęć nie mam, ponieważ przepis mam z książki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności