Jump to content

Rolada Truskawkowa.


ZiOmBaL

Recommended Posts

ROLADA TRUSKAWKOWA

Przepis:

4 jaja, 20 dag mąki tortowej, 20 dag cukru, 3 łyżki zimnej wody, otarta skórka z cytryny.
Do przełożenia: pół kostki masła, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, łyżka soku z cytrny, 1/2 kg truskawek.

Opis:

Jaja ubić z cukrem na patrze, a gdy masa zgęstnieje odstawić z ognia i ubijać do ostygniecia. Wsypać mąkę, dodać wodę i otartą na tarce skórkę z cytryny. Całość wymieszać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować dokładnie masłem i posypać lekko mąką. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni ceniutką 1/2 cm warstwą i upiec w średnio gorącym piekarniku. Przygotować czystą ścierkę, na którą po upieczeniu wyłożyć ciasto. Zdjąć papier i od razu ciasto przykryć ściereczką. W czasie pieczenie ciasta przyrządzić masę.
Rozpuścić masło, dodać cukier, wanilię i sok z cytryny. Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze letnie, rozwinąć i zdjąć ścierkę z ciasta, posmarować masą i posypać pokrojonymi i umytymi truskawkami. Zawinąć posypać cukrem pudrem, wanilią i schłodzić.
Genowefa Wielkopolan, Legnica

Zapraszam do oceniania, zdjęć nie mam, ponieważ przepis mam z książki.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy