Jump to content

Jabłecznik Babci Zosi.


ZiOmBaL

Recommended Posts

JABŁECZNIK BABCI ZOSI!.

Przepis:

3 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 łyżki śmietany, paczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 jajko, kilka kropel aromatu, kilogram jabłek lub mus jabłkowy.

Opis:

Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki do 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i drobno kroimy w plastry lub ścieramy na grubej tarce (można skropić cytryną). Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozkładamy na wysmarowaną blachę i nakładamy jabłka. Drugą część ciasta trzemy na grubej tarce i równo rozkładamy na jabłkach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Joanna Pawlik, Opole

Zdjęć również nie mam, ponieważ wszystkie przepisy biorę z książki.
Link to comment
Share on other sites

Moja babcia ma na imię Marysia, a druga Helenka, ale chętnie skorzystam z przepisu mej trzeciej - internetowej - babci: BABCI ZOSI!

 

Dzięki za przepis, przydało by się jakieś zdjęcie ażeby smaku narobić ;-)

Link to comment
Share on other sites

Diglett, nie wariuj tak. Jabłecznik bez żadnych zwątpień NAJLEPSZY robi moja babcia, miałam też dodać jeden przepis na piernika, ale jak będę miała czas to udostępnię.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site you agree to Privacy Policy