ZiOmBaL 0 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 JABŁECZNIK BABCI ZOSI!. Przepis:3 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 łyżki śmietany, paczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 jajko, kilka kropel aromatu, kilogram jabłek lub mus jabłkowy.Opis: Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki do 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i drobno kroimy w plastry lub ścieramy na grubej tarce (można skropić cytryną). Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozkładamy na wysmarowaną blachę i nakładamy jabłka. Drugą część ciasta trzemy na grubej tarce i równo rozkładamy na jabłkach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Joanna Pawlik, OpoleZdjęć również nie mam, ponieważ wszystkie przepisy biorę z książki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav3 130 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 Moja babcia ma na imię Marysia, a druga Helenka, ale chętnie skorzystam z przepisu mej trzeciej - internetowej - babci: BABCI ZOSI! Dzięki za przepis, przydało by się jakieś zdjęcie ażeby smaku narobić ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwunio 10 Posted December 4, 2012 Share Posted December 4, 2012 Diglett, nie wariuj tak. Jabłecznik bez żadnych zwątpień NAJLEPSZY robi moja babcia, miałam też dodać jeden przepis na piernika, ale jak będę miała czas to udostępnię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[O]rbi[T]ek 0 Posted December 5, 2012 Share Posted December 5, 2012 Może być dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts