kolano lokiec 109 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Witam, pewnie wielu z was miało spore problemy w wyborze swojej pierwszej "gamingowej" myszki, dlatego chciałbym skupić te wszystkie poradniki znajdujące się w internecie tutaj. Wszystko postaram się wam wyjaśnić w przyjazny sposób. Może zacznijmy od podstaw, czyli od chwytu myszki. Sprawa może banalna dla doświadczonych graczy ale jest to poradnik, czyli dla osób którzy tego nie rozumieją. Pierwszym chwytem będzie PALM GRIP Jest to najpopularniejszy chwyt myszy. Charakteryzuje się tym, że "przykrywamy" myszkę całą dłonią. Palec środkowy i wskazujący trzymamy na głównych przyciskach, a kciuk przykrywa lewą część myszy. Dlaczego ten chwyt jest najpopularniejszy? Tak, bo jest najwygodniejszy ale jest też pewna wada. Mamy mniejszą kontrole nad myszką (mniejszą precyzje). Pole zaznaczone na czerwono informuje nas, że w tym miejscu mamy kontakt z podkładką. (Można tez tak grać żeby nie dotykać) Drugim chwytem jest CLAW GRIP Jest to drugi najbardziej popularny chwyt myszy. Charakteryzuje się tym, że trzymamy palec środkowy i wskazujący niczym jakiś orzeł... (spokojnie ja też nie wiem co to za porównanie) A dokładniej przyciskamy klawisze myszki opuszkami palców, kciukiem także. Jest to dobry chwyt dla graczy grających z wysokim sensitivity, ponieważ zapewnia większą precyzje kosztem wygody. Chwyt ten dla mnie osobiście jest strasznie niewygodny. Składa on się również z dwóch chwytów. 6 punktowe i 5 punktowe. 6 Punktowy jest to chwyt gdzie mysz dotykamy w 6 punktach, a 5 punktowe w 5 punktach. Trzecim i ostatnim chwytem jest FINGERTIP GRIP Trzeci chwyt charakteryzuje się tym, że jest podobny do wyżej wymienionego PALM GRIPA. Różni się tym, że dłoń jest bardziej odsunięta i dotykamy ją tylko palcami ale trzymamy je płasko. Dużą zaletą tego chwytu jest wygoda oraz spora kontrola. Kiedy wiecie jaki już chwyt używacie trzeba dobrać odpowiednią długość myszy. Z góry mówię, a raczej piszę, że najlepiej jest zobaczyć i przymierzyć mysz na miejscu. Ta opcja jest dla ludzi, którzy nie mają jak tego zrobić. Jak mierzymy? Palec środkowy prosty i kciuk wygięty w kąt prosty. I mierzymy wysokość od czubka środkowego palca do kąta prostego kciuka PALM GRIP - do WYSOKOŚĆ dodajemy od 0 do 1cm. Jeśli nie ma myszek o takich wymiarach po prostu weź największą. CLAW GRIP - do WYSOKOŚĆ dodajemy tak: Wersja 6 punktowa dodajemy do WYSOKOŚĆ od 0.5 do 2cm. Wersja 5 punktowa dodajemy do WYSOKOŚĆ ok. 1cm. FINGER GRIP - odjąć od WYSOKOŚĆ ok. 1 cm. SZEROKOŚĆ MYSZKI. Zapewne od razu pomyśleliście, że następnym punktem będzie mierzenie szerokości ale zaskoczę was, nie ma żadnej metody na obliczenie odpowiedniej szerokości myszy. Najlepiej jest np. jak mamy aktualną mysz to czujemy czy jest za szeroka, czy za wąska i właśnie przez obserwacje na swojej myszce możemy sobie dobierać szerokości. MYSZ PRZEWODOWA CZY BEZPRZEWODOWA? Do grania w gry FPS czy MOBA wygrywają myszki przewodowe, dlaczego? Ponieważ w myszkach bezprzewodowych jest tzw. "input lag", który polega na minimalnym opóźnieniu pomiędzy ruchem myszki a reakcją kursora. Nie jest to zauważalne podczas przeglądania stron internetowych itd. ale podczas grania psuje nam po prostu frajdę z gry, ale technologia poszła o krok dalej i w górnych naprawdę w bardzo górnych półkach cenowych w myszkach bezprzewodowych tzw."input laga" nie będzie. To już zależy w jaki sposób będziemy chcieli korzystać i jakie będziemy mieli wymagania. Ceny dobrych myszek bezprzewodowych są naprawdę wysokie jak na ich specyfikacje. SENSOR Dużo tu nie mam do wytłumaczenia. Macie tu listę dobrych sensorów. NAJLEPSZE Optyczne - PMW3330 oraz PMW3360/61/66/TrueMove3 BARDZO DOBRE Optyczne - S3988, PMW3389 oraz PMW3310 DOBRE Optyczne - S3668/ A3090/ A3095/ PMW3325 /A3055 UJDZIE OD BIDY Optyczne - A3050/ A3060/ A3080/ /AM010 /S3888 / PMW3320 Laserowe - A9500/ A9800/ A9808 /A9818 ODŚWIEŻANIE Jest to inaczej ile razy na sekundę myszka komunikuje się z komputerem. Jednostką są Hz. Maksymalna wartość odświeżania spotykana w wielu modelach wynosi 1000Hz. Jednak nie zawsze takie ustawienie będzie najlepsze. Musimy mieć przede wszystkich pewność, że sensor jest dobrej jakości i poradzi sobie z takim odświeżaniem. Jeśli nie da rady to lepszym rozwiązaniem będzie wybór 500Hz. Dziękuje wszystkim za przeczytanie do końca bądź nie. Jest to mój pierwszy poradnik i z chęcią przyjmę na klatę waszą krytykę, chciałbym abyście napisali mi do czego chcielibyście poradnik to z chęcią napiszę Mam w planach jeszcze napisać o klawiaturach, słuchawkach i podkładkach pod mysz. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shino 1 881 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Zasłużony plus, możesz popracować jeszcze nad stroną wizualną poradnika, ale treściowo jest świetnie, oby tylko lepiej 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StyX 177 Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Jeśli komuś taki poradnik się przyda to fajnie.... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baandiT 28 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Dobry poradnik, ale tak naprawdę to do każdego kształtu myszki można się przyzwyczaić he he ale nie ukrywam że ogarniałem to w sklepie bo akurat była na wystawie ta którą zakupiłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s t a r g i r l 3 949 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Bardzo przydatny poradnik, myślę że pomoże każdej osobie, która ma problem z doborem myszki pod siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi