Skocz do zawartości

Przepis na Murzyńskie Pały


Bucek

Rekomendowane odpowiedzi

Czas przygotowania: ok. 30 min ( nie wliczając przygotowań )

Czas gotowania: 10/20 min ( zależnie czy używamy termomixu czy garnka )

Co to takiego w ogóle jest?:

"Murzyńskie pały" - bo tak ja to nazywam to deser pochodzący z Rosji. Tam nazywany jest "Słodką kiełbasą". Jest bardzo smaczny , słodki i kaloryczny :kappa: 

Tak więc, nie opierdzielamy się. Cyka Blyat Rush Gotowanie !

Potrzebne składniki:

 

✶ 0.5 szklanki cukru

✶ 0.5 szklanki mleka

✶ 3 łyżki kakao ( gorzkie )

✶ 400g herbatników (  Ja użyłem tej ilości lecz możecie użyć zdecydowanie mniej )

✶ 70g zmielonych orzechów ( ja użyłem 50g, gatunki wedle gustów ,a jak nie macie to założę się,że @Meduza użyczy swoich )

✶ 100g masła lub wersja dla biednych 100g margaryny 

✶ przyprawa do dań słodkich ( można ją kupić, lecz ja wolę świeże przyprawy i dodałem cukier waniliowy :kappa: możecie zetrzeć skórkę owocu itd. )

✶ folia spożywcza

Sposób przygotowania ( masa kakaowa )

Polecam używać termomixu ( nie wiem jak to pisać ) , lecz jeżeli nie posiadamy takiej maszyny to wystarczy garnek/rondelek .

1. W garnku mieszamy:


jajko , cukier , mleko i kakao oraz przyprawę do dań słodkich. Cały czas mieszamy na wolnym ogniu aż zacznie się gotować!!! ( w termomixie ustawiamy temperaturę 100*C)

Po zagotowaniu powinno wyglądać tak: 

 

2. 

Do masy kakaowej dodajemy 100g masła/margaryny. Polecam wrzucić do naczynia w ,którym gotowaliśmy masę. Zaoszczędzimy sobie zmywania.

3.

Rozdrabniamy herbatniki oraz szykujemy orzechy ( możecie kupić w sklepie, lub samemu wyłupać jak ja )

Pamiętajcie,że orzech to też owoc i też może spleśnieć. Dlatego, uważajcie co wrzucacie!

 

 

 

 


 

Jak wygląda zepsuty orzech włoski: załącznik

 

 

 

 


Orzechy możemy wyłupać za pomocą "Dziadka do orzechów",ale uważajcie żeby Stary wam nie pękł. Można też użyć młotka do ubijania kotletów, taki którym codziennie bije was mama :kappa: 

 

4.

Wsypujemy orzechy do rozkruszonych herbatników. Co do herbatników. Nie róbcie z tego totalnej miazgi,bo będzie lipa. Niech to będą kawałeczki.
 

5.

Gotową masę, przelewamy do miski z ciastkami i orzechami. Mieszamy.

6.

Rozwijamy folię spożywczą i nakładamy ciasto wzdłuż. Zwijamy na kształt ( kiełbasy ).
Na samym końcu wkładamy gotową kiełbaskę do lodówki na całą noc. Można też zaoszczędzić czasu i włożyć na około 3/4h.

Efekt przed pobytem w lodówce:

 

Ze względu,że mam bardzo liczną rodzinę,a jutro mam jeszcze gości pozwoliłem sobie zrobić ogromną kiełbachę. Wy róbcie według uznania.


 

Rozwiązanie problemów:

Jeżeli ciastka są za bardzo rozdrobnione , wchłoną masę przez co będziemy musieli dorobić następną.
Jeżeli podczas gotowania spalisz masę lub zrobią ci się kluchy to jesteś ciota i pierdoła i rób od nowa.

Dziękuje @Gokuś za inspirację do wypieków :D

Zdjęcia wykonanie aparatem telefonu: Alcatel Pixi 4 6" One Touch
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Wykonał: Bucek

 

@-_- Karolu. Dodane.

8n0n0Fb.jpg

2JalvNC.jpg

32X0inL.jpg

43AYLQl.jpg

stMyKxf.jpg

giXK1Pt.jpg

KRH7fuO.jpg

SuKLTqY.jpg

Edytowane przez Bucek
Karol się czepiał :c :kappa:
  • Like 1
  • Uwielbiam 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności