Truskawkowy 52 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Siemanko.. Dzisiaj na lekcji fizyki zadałem sobie dość głupie pytanie.. Jak wiadomo ogień możemy rozpalić tylko jeśli jest dostep powietrza. A czemu słońce i gwiazdy się "palą"? Bo chyba tam nie ma powietrza xd. Może to i idiotyczne pytanie, a może zna ktoś odpowiedz? :PPPS;Kto poprawnie udzieli odpowiedzi daje +! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Famas 114 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Przez reakcje wodorowe chyba. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz 2 789 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Ja chce lajka Bo spadają z szybką prędkością i się palą ? A słońce to też gwiazda Ale tego nie wiem czego się pali @ ... gdzie gwiazdy spadają -.- IDIOTA 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Famas 114 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Siwy może lepiej byś nic nie pisał.. Ps Lajka możesz Siwemu oddać bo ja ich nie zbieram 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truskawkowy 52 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Odpowiedz znalazłem! :DD Jeśli kogoś interesuje: Słońce - wielka elektrownia termojądrowa - produkuje nieustannie, od prawie pięciu miliardów lat, niewyobrażalne ilości energii. "Jego moc, czyli całkowita energia emitowana w ciągu sekundy, wynosi sto biliardów gigawatów.Dla porównania: moc wszystkich elektrowni na świecie, włączonych równocześnie na maksimum, wynosiłaby "zaledwie - kilkadziesiąt tysięcy gigawatów". W ciągu minuty na powierzchnię Ziemi wielkości trzech metrów kwadratowych, oświetlaną światłem słonecznym, pada energia, która wystarczyłaby, by zagotować litr wody. Słońce jest gwiazdą, olbrzymią "kulą" gazową, składającą się głównie z wodoru (ok. 74 proc.) i helu (ok. 25 proc.). Jego masa stanowi 99,9 proc. całej masy Układu Słonecznego. Źródłem energii słonecznej są termojądrowe reakcje zamiany wodoru w hel. W ciągu każdej sekundy 657 milionów ton wodoru zamienia się w 652 miliony ton helu. Pozostała część materii "znika", zamieniając się (zgodnie ze wzorem Einsteina E=mc2) w czystą energię. To oznacza, że w ciągu każdej sekundy Słońce traci na masie 5 milionów ton. To fenomenalne! Co sekundę znika 5 milionów ton materii - Oczywiście Słońce jest na tyle duże, że w ciągu całego swojego "życia', czyli około 10 miliardów lat, straci zaledwie jedną dziesiątą procenta swojej masy".źródło http://www.forum.toproste.pl/archive/index.php/t-46727.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FreshFreshFresh 248 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Szybko leci i się pali Proste to ejst akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz 2 789 Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 kolejny idiota Gdzie gwiazdy spadają 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truskawkowy 52 Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Szybko leci i się pali Proste to ejst akurat Ale żeby coś się paliło potrzebny jest tlen :DNiby banał a można się "Ebnąć" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monka ;D 19 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 takie banalne tak jak masz grzmot i słyszysz jebs to to jest wybuch powietrza a tam w przypadku masz gwiade która sama z siebie płonie poprzez różne procesy tworzenia sie i sama wytwarza energie są też inne tego typu jak poprzez erupcje gazu które sie zaczynają fajczyć np . Księżyc Saturna który sie zapala na jakiś czas i gaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexusetti 3 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Przez spalanie się Wodoru w gwiazdach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neska. 3 198 Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Automatycznie wygenerowana wiadomość.Temat został zamknięty przez któregoś z moderatora.Powód: /clJeżeli się z tym nie zgadzasz zgłoś to Administratorowi z wyższą rangą.PozdrawiamyAdministracja Forum | Cs-Classic.PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi